Національна асоціація кредитних спілок України
головна сторінка
принципи діяльності
правила надання фінансових послуг
cпоживачам фінансових послуг
внутрішні документи
органи управління
контактна інформація
звітність та аудит за 2011 рік
звітність та аудит за 2012 рік
звітність та аудит за 2013 рік
звітність та аудит за 2014 рік
звітність та аудит за 2015 рік
звітність та аудит за 2016 рік
звітність та аудит за 2017 рік
звітність та аудит за 2018 рік
звітність та аудит за 2019 рік
звітність та аудит за 2020 рік
звітність та аудит за 2021 рік
звітність та аудит за 2022 рік
агрокредитування
 

Попередження про:

наслідки для споживача в разі користування споживчим кредитом або невиконання ним обовʼязків згідно з договором про споживчий кредит, уключаючи прострочення виконання зобов’язань зі сплати платежів згідно встановленої відсоткової ставки, а розмір неустойки, процентної ставки, інших платежі в КС «Самопоміч» відсутні;

порушення виконання зобов’язання щодо повернення споживчого кредиту може вплинути на кредитну історію та ускладнити отримання споживчого кредиту надалі;

фінансовій установі забороняється вимагати від споживача придбання будь-яких товарів чи послуг від фінансової установи або спорідненої чи повʼязаної з ним особи як обовʼязкову умову надання споживчого кредиту;

для прийняття усвідомленого рішення щодо отримання споживчого кредиту на запропонованих умовах споживач має право розглянути альтернативні різновиди споживчих кредитів та фінансових установ;

фінансова установа має право вносити зміни до укладених зі споживачами договорів про споживчий кредит тільки за згодою сторін;

можливість споживача відмовитися від отримання рекламних матеріалів засобами дистанційних каналів комунікації;

можливі витрати на сплату споживачем платежів за користування споживчим кредитом залежать від обраного споживачем способу сплати;

ініціювання споживачем продовження (пролонгації) строку погашення споживчого кредиту (строку виконання грошового зобов’язання)/строку кредитування/строку дії договору про споживчий кредит здійснюється зі зміною умов попередньо укладеного договору в бік погіршення для споживача із зазначенням переліку та цифрового значення умов, що підлягають зміні;

 

 


Порядок повідомлення кредитної спілки про те, що інтереси споживача фінансових послуг при врегулюванні простроченої заборгованості представляє його уповноважений представник

Споживач повідомляє кредитну спілку про те, що його інтереси представляє уповноважений представник у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа, створеного згідно з вимогами, визначеними Законом України „Про електронні документи та електронний документообіг”, а також з урахуванням особливостей, передбачених Законом України „Про електронну комерцію”).

Порядок відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит новому кредитодавцю

Відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит здійснюється відповідно до цивільного законодавства з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про споживче кредитування”.

Кредитна спілка не здійснює відступлення права вимоги за договорами про споживчий кредит.

Умови, за яких кредитна спілка розпочинає діяльність із врегулювання простроченої заборгованості та із здійснення відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит новому кредитодавцю

Кредитна спілка розпочинає діяльність із врегулювання простроченої заборгованості та із здійснення відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит новому кредитодавцю із  робочого дня з дати ненадходження в повному обсязі або частково платежу, зазначеного у Графіку платежів, що є невід’ємною частиною договору про споживчий кредит.


Інформація про порядок і спосіб погашення простроченої заборгованості у договорах про споживчий кредит про надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту:

У разі недостатності суми здійсненого платежу для виконання зобов'язання за цим Договором про споживчий кредит у повному обсязі ця сума погашає вимоги кредитної спілки як кредитодавця у такій черговості:

1) у першу чергу сплачуються прострочена до повернення сума кредиту та прострочені проценти за користування кредитом;

2) у другу чергу сплачуються сума кредиту та проценти за користування кредитом;

3) у третю чергу сплачуються неустойка та інші платежі відповідно до такого договору.

Прострочення сплати кредиту та/або процентів за користування кредитом (згідно Графіка платежів) не зупиняє нарахування процентів протягом строку надання кредиту визначеного п. 2.1. договору про споживчий кредит, крім випадку прийняття окремого рішення про це Кредитодавцем.

У разі порушення строків, передбачених п. 2.1., 5.1.8, 5.7. або 9.2. договору про споживчий кредит, споживач зобов'язаний сплачувати проценти за користування кредитом щомісяця за процентною ставкою, передбаченою п. 3.1. такого договору, в останній день поточного місяця до повної сплати суми кредиту.

Споживач, який порушив своє зобов'язання щодо повернення кредиту та процентів за ним, має відшкодувати кредитній спілці завдані цим збитки відповідно до закону з урахуванням нижчезазначених особливостей:

Споживач, який порушив своє зобов'язання щодо повернення кредиту та сплати процентів за таким договором має сплатити кредитній спілці пеню, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання – простроченої заборгованості за кредитом та нарахованими процентами за кожен день прострочення виконання. Пеня встановлюється у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу. 

Споживач, який не виконав інший із зазначених у п. 5.1. такого дого-вору обов’язків, окрім обов’язків встановлених п.п. 5.1.3. такого договору має сплатити штраф у розмірі                     відсотків від  суми, одержаної споживачем за таким договором. 

Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов'язань споживача на підставі такого договору, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

За прострочення споживачем строків сплати, передбачених Графіком платежів та/або п. п. 2.1., 5.1.7, 5.7. або 9.2. такого договору, споживач згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України сплачує кредитній спілці на її вимогу суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також _________ процентів річних від простроченої суми.

 

Інформація про порядок і спосіб погашення простроченої заборгованості у договорах про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розміру однієї мінімальної заробітної плати, про надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту:

У разі недостатності суми здійсненого платежу для виконання зобов'язання за таким договором про споживчий кредит у повному обсязі ця сума погашає вимоги кредитної спілки як кредитодавця у такій черговості: в першу чергу погашаються пеня та проценти нараховані за порушення зобов'язання, в другу чергу – прострочені проценти за користування кредитом, в третю чергу – непрострочені проценти за користування кредитом, в четверту чергу погашається прострочена сума кредиту, а в останню чергу погашається сума кредиту.

Прострочення сплати кредиту та/або процентів за користування кредитом (згідно Графіка платежів) не зупиняє нарахування процентів протягом строку надання кредиту визначеного п. 2.1. такого договору, крім випадку прийняття окремого рішення про це Кредитодавцем.

У разі порушення строків, передбачених п. 2.1., 5.1.7, 5.7. або 9.2. такого договору, споживач зобов'язаний сплачувати проценти за користування кредитом щомісяця за процентною ставкою, передбаченою п. 3.1. такого договору, в останній день поточного місяця до повної сплати суми кредиту.

Споживач, який порушив своє зобов'язання щодо повернення кредиту та процентів за ним, має відшкодувати кредитній спілці завдані цим збитки відповідно до закону з урахуванням наступних особливостей: .

Споживач, який порушив своє зобов'язання щодо повернення кредиту та сплати процентів за таким договором має сплатити кредитній спілці пеню, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання – простроченої заборгованості за кредитом та нарахованими процентами за кожен день прострочення виконання. Пеня встановлюється у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу. 

Споживач, який не виконав інший із зазначених у п. 5.1. такого договору обов’язків, окрім обов’язків встановлених п.п. 5.1.3. такого договору має сплатити штраф у розмірі                  відсотків від  суми, одержаної споживачем за таким договором. 

За прострочення споживачем строків сплати, передбачених Графіком платежів та/або п. п. 2.1., 5.1.7, 5.7. або 9.2. такого договору, споживач згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України сплачує кредитній спілці на її вимогу суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також ________ процентів річних (у розмірі, зазначеному у п. 3.1. цього Договору) від простроченої суми.

Сукупна сума неустойки (штраф, пеня) та інших платежів, що підлягають сплаті споживачем за порушення виконання його зобов'язань за таким договором не може перевищувати розміру подвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.



 










   
   
Національна асоціація кредитних спілок України